Propositioner

Hvad er Danmarks Mesterskab for oldenborgheste?

Danmarks Mesterskab DM for oldenborgheste afholdes i dressur i forbindelse med stævnerne i de 3 Aktivitetsudvalg og ved Eliteskuet.

Danmarks Mesterskabets indledende runde afholdes ved de 4 stævner fordelt over hele landet i en DM-kvalifikationsklasse. Alle placerede ved hvert kvalifikationsstævne går videre til finalen, som holdes i forbindelse med Eliteskuet. Ekvipager, der har opnået min 65 % i MA og derover i indeværende år ved et distriksstævne på C-plan inviteres til finalen. Man skal selv kontakte  stævneansvarlig med information omkring stævne og resultat. Er gældende til sidste tilmeldingsfrist.

Såfremt finale feltet er under 10 ekvipager, må stævne ledelsen inviterer det antal næste placerede ekvipager ved kvalifikationerne med de ønsker, sådan at der er en rimmelig deltagelse og kamp om medaljerne.

Tilmelding foregår via DRF GO.

Hvilke ekvipager kan deltage?

DM er åbent for alle oldenborgheste med DOA bordeaux pas, samt oldenborgheste med minimum 25 % oldenborgblod og hvis far er kåret / avlsgodkendt i DOA, samt alle øvrige DOA kårede individer, herunder vallaker der er vallakbedømt.

Der må ikke skiftes rytter til Finalen, da det er en ekvipage bedømmelse.

Man må starte max 2 heste.

Hvilken klasse skal der rides

Mesterskabsklassen er en procentklasse der går fra La2 – opad.

Til kvalifikationsstævnet rider man den højeste klasse man har startet eller max. en klasse under. Eks. hvis den højeste klasse ekvipagen har startet er en LA6, må man starte en LA5 eller LA6. Den klasse man skal tage udgangspunkt i, er den højeste klasse ekvipagen har startet til D, C, B og højere stævner. Klasser der er startet ved Oldenborg stævner er ikke gældende, da dette er et R-stævne. Udelukkelse tilbagedateres for indeværende samt de 2 forudgående stævneår - i 2019 vil udelukkelseårene i sådald være 2017/2018/2019. Kun resultater opnået i denne periode påvirker valget af program. Fra La2 til og med MB3 gælder, at man kun må ride det samme program 2 år i træk. Derefter skal man rykke min. et program op.

Til Finalestævnet rider man den højeste klasse ekvipagen har startet.

Det er op til rytter selv, at have styr på hvilken klasse man rider, og skal ved tvivlstilfælde kunne dokumentere dette. Såfremt man starter for lav en klasse i forhold til ovenstående, bliver man diskvalificeret, og modtager ikke sit indskud retur.

Procentklasse – beregning

Idet, der er tale om en procentklasse, vægtes en højere sværhedsgrad med en faktor, som er fastsat sammen med en dommer. Dette gøres på bagrund af, at det er lettere at opnå en høj procent i en lavere klasse. Rent praktisk gøres det ved, at den procent ekvipagen rider til ganges med faktoren i den enkelte sværhedsgrad, hvorefter man kommer frem til ekvipagens resultat.

Beregningsfaktoren er som følger:

Sværhedsgrad 1 2 3 4 5
Faktor 1,00 1,02 1,03 1,04 1,05

Placeringsrækkefølge ved DM

Ved kvalifikationsklassen og ved finalen vil der ikke være lige placering ved de bedst 3 placerede. Ved lige placering vil ekvipagen med flest points i 1.Gangarter være bedst placeret. Står to eller flere ekvipager fortsat lige, vil ekvipagen med flest point i 2.Spændstighed være bedst placeret. Fortsætter point-ligheden vil ekvipagen med flest point i 3.Eftergivenhed & Holdning, derefter 4.Lydighed og sidst 5.Rytteren være bedst placeret. 

Ved tvivlsspørgsmål afgør dommerne placeringsrækkefølgen.

Tilmelding til finaleshow

Finalen afholdes i forbindelse med Dansk Oldenborg Avls Eliteskue. Der må beregnes at Finalen er et heldags arrangement, hvorfor det kan blive nødvendigt, at bestille opstaldning.

Finaledeltagere melder til over DRF GO.

Der vil være mulighed for at fylde op med efterfølgende placeringer, hvis en ekvipage ikke ønsker at deltage.

Finaledeltagere får ved kvalifikationsstævnet en indbydelse til Finalen med information om tilmelding m.m.

Dommere

Kvalifikations Stævnet dømmes af min. 2 C-dommer.

Finalen dømmes af 2 min. C-dommere.

Generelle bestemmelser

 • Tvivlsspørgsmål stilles til Aktivitetsudvalget
 • Hvor intet andet er anført henstilles til DRFs reglement
 • Alle hestepas fremvises i sekretariatet inden klassens start
 • Optømning i alle klasser er trense eller kandar i M klasser og derover
 • Det er ikke tilladt at benytte hjælpetøjler, hverken på opvarmningsbanen eller konkurrencebanen
 • Hvor intet andet er anført, er Dansk Rideforbunds reglement med seneste rettelser gældende
 • Der vil på dagen være mulighed for at få en kopi af kritikken (henvendelse i sekretariatet efter klassens afslutning)
 • Stævnet afholdes udendørs

BEMÆRK – Bandager, gamacher og klokker er ikke tilladt!

Hvad koster det at deltage?

 • Kvalifikationsklasse - kr. 200,-
 • Boks til kvalifikationsstævne – se prisen hos de respektive Aktivitetsudvalgs stævneinfo.
 • Finale - kr. 200,-
 • Boks til finale kr. 750,-